Träningstips

Det bästa sättet att få avslappningstekniken att fungera är att göra den regelbundet, skaffa dig en stadig rutin. Det är då som du har mest nytta av den. Bestäm gärna en fast tidpunkt på dagen för avslappningsträningen. Tänker du vänta med att träna tills det blir tid över, så ska du veta att den tiden aldrig kommer att komma!

Det går aldrig att tvinga sig själv att slappna av, bara tillåta. Avslappning är enkelt, men resultatet märks inte de första gångerna. Det kan ta några veckor innan du känner en riktigt djup vila, både fysiskt och psykiskt när du slappnar av.

Börja sittandes

Som nybörjare ska du börja öva i sittande ställning. Ha båda fötterna i golvet, låt händerna vila i knät, sitt ganska rak i ryggen med huvudet rakt upp, det ger en bättre andning.

Om du ligger ner är risken stor att du somnar så här i början och det är inte meningen. När kroppen så småningom lärt sig skillnaden mellan att gå in på avslappningsstigen eller att ta av sömnvägen så kan du ligga ner.

Avslappning i liggande ställning gör att fler muskelgrupper har lättare att slappna av. När du börjar slappna av i liggande ställning så kan en liten kudde och en filt vara skönt att ha. Knäpp upp tajta byxor och ta av dig eventuella glasögon. Om du har svank, kan du lägga en kudde eller något annat under knäna, eller lägg upp benen i 90 graders vinkel på en stol.

Ett par hörlurar är en bra investering. De flesta upplever avslappningen som ännu bättre när den avnjuts genom lurar. Ligg eller sitt kvar en stund efter avslappningsstunden, tillåt dig att vakna upp i långsam takt.

Individuell tidsaspekt

Det brukar ta några månader av regelbunden träning innan grundspänningen har sänkts till en riktigt behaglig nivå, men självklart kommer du att märka effekter av din träning långt innan dess. Tidsaspekten är naturligtvis också väldigt individuell, alla har vi våra egna utgångslägen.

Välj tillfälle och omgivning

I början är det viktigt att ta bort alla tänkbara störningsmoment i omgivningen. Försök att ordna så lugnt och tyst du kan och se till att du inte blir störd av telefonen. Självklart ska du aldrig lyssna på avslappning när du kör bil! Inte heller när du gör något som kräver hela din uppmärksamhet.

Naturliga reaktioner

Det är alltid du som har kontroll. Upplever du obehag under avslappningsstunden är det bara att ta ett djupt andetag och öppna ögonen. När kroppen börjar släppa på onödiga spänningar är det rätt vanligt att i perioder känna sig trött, ledsen, nedstämd, irriterad, orolig eller arg. Sömnbrist eller nedtryckt trötthet brukar också ge sig till känna. Det är en naturlig reaktion på den städning som sker i nervsystemet. Allt det här är högst individuellt och ganska snabbt övergående.

Enkelt och positivt

Den vanligaste svårigheten med avslappning är faktiskt motviljan att försöka. Det kan vara svårt att tro att något så enkelt kan göra så mycket positivt för dig, eller hur?

Ta en energipaus nu!

Om du vill testa direkt så kan du ladda hem ett par korta gratisövningar.

Gratis avslappningsövningar