Positivt tänkande

Det finns nog inget uttryck som är så bra på att trigga igång folk som "positivt tänkande". Begreppet positivt tänkande har används så felaktigt och blivit så uttjatat att många reagerar väldigt negativt på uttrycket. Det har använts på ett sätt som gör att det är lätt att tro att det handlar om att vi låtsas och ljuger för oss själva, att vi ständigt ska gå omkring som idel solsken, glada och uppåt.

En titt på uttryckets ursprungliga betydelse gör det lättare att förstå vad som menas. Engelskans positive betyder förutom positiv också säker och övertygad. Det är det som positivt tänkande handlar om − att du tänker, fokuserar på det du vill ska ske, det du önskar.

Inget slött betraktande

Att tänka positivt är att tänka på det du önskar, att tänka negativt är att tänka på det du inte önskar. Det är inte en fråga om att förneka verkligheten. Erkänn att det finns problem och begränsningar, men gå snabbt vidare till lösningen, se möjligheterna.

Positivt tänkande är inget slött betraktande av det som sker där du tror att allt ska fixa sig.

Du kan träna dig att tänka positivt precis som du tränar upp en annan färdighet. Du tänker tusentals tankar varje dag, om många av dem är uppgivna och negativa är det självklart att det påverkar ditt liv och hur det kommer att utvecklas.

Du väljer dina tankar och kan alltid välja hur du ser på en situation, positivt eller negativt. Alla skapar vi vår egen verklighet genom de tolkningar vi gör av det som händer runt omkring oss.

Använd 90 % av tiden till lösningar

Det som kännetecknar positiva personer är att de söker efter lösningar och försöker se hinder och problem som möjligheter och utmaningar. Det du ska koncentrera dig på är alltså de nya lösningarna och möjligheterna, inte de gamla problemen. En god regel är att aldrig lägga ner mer än 10 % av tiden på problemet och minst 90 % av tiden på lösningen.

Att ändra attityder, inställningar, tar ju längre tid än över natten, det är som att träna muskler. Du kommer inte att märka resultatet omedelbart. Men med ändrat fokus, tankar och känslor, om än så lite, märks resultaten på sikt.

Träna med guldkorn

En bra och snabb väg att hitta det positiva tänkandet är att gå över guldkornsletande. Det kan du läsa mer om här − Guldkorn.