Putsa på självbilden

Hur kan du öka självkänslan? Ytterst handlar det om att du tar ansvar för dig själv, dina tankar, handlingar och reaktioner. Att skylla på någon annan innebär att frånsäga dig ansvaret och makten över ditt liv. Att inte fatta beslut innebär att du låter någon annan göra det åt dig och det är inte bra för självkänslan.

Här följer några konkreta förslag som du kan öva på. Koncentrera dig gärna på ett tips i taget under någon eller några veckor.

 • Säg jag istället för man
  Använd jag-språk för att visa att det du påstår gäller dig, att du pratar om dina egna känslor. Många människor undviker att använda ordet jag därför att de tycker att det drar uppmärksamheten till sig. De inbillar sig att folk ska tro att de är själviska. Det viktigaste är att ordet jag innebär att du tar ansvar för det du säger.
 • Uttryck vad du känner och tänker
  Vänta inte på att någon annan ska säga vad du tänkt säga. Att säga sin mening har en bra effekt på självrespekten, framför allt om du vågar säga vad du anser innan du vet vad någon annan tycker.
 • Prata positivt med dig själv
  Hur många negativa budskap far genom ditt huvud varje dag? Det är egentligen inte konstigt om självkänslan är låg. Dag ut och dag in matar vi oss med många dystra och orättvisa budskap om oss själva.
 • Ge/ta emot andras beröm
  Att visa uppskattning eller berömma någon för något vi tycker de gjort bra kan kännas svårt för många. Hur ofta kommer du ihåg, eller tar dig tid, att berätta för andra hur mycket du tycker om, beundrar eller uppskattar dem? För många är det inte ofta nog. Alla komplimanger gör gott, om de är ärligt menade. Också här gäller övning, träna i att berömma andra - ärligt och uppriktigt. Så, säg vad du tycker om, beundrar eller uppskattar hos minst en person varje dag.
 • Skaffa perspektiv på tillvaron
  Fråga dig själv hur viktigt det som du just nu är arg/besviken över kommer att vara nästa vecka - nästa år - om tio år.
 • Rikta blicken utåt
  Dålig självkänsla har en tendens att göra oss självcentrerade. Vad har jag nu gjort för fel, är det lätt att tänka när någon hälsar kort eller inte alls. Men kom ihåg att allt här i livet handlar inte om oss själva!
 • Våga älska dig själv
  Låter det för mycket, så börja åtminstone med att tycka om dig själv. Du är unik, speciell och helt otrolig. Din relation till dig själv är den viktigaste relationen i ditt liv. Fungerar inte den är det svårt att få andra relationer att fungera. Om du inte stödjer dig själv kan du inte förvänta dig stöd från andra. Ge dig själv det du borde ha fått redan som barn - ovillkorlig kärlek.
 • Sätt igång
  Den enda du kan förändra är dig själv så sätt igång - gör det bästa av ditt liv och njut av det.

Ladda hem en app

Om du vill bli bättre på att se ditt eget värde och att prestera på topp kan du ta hjälp av en app. Prova gärna − Bra Nog − den finns både för iPhone och för Android.

”En perfekt app för mig, tack Eva det känns som om den var specialgjord för mig. I ditt sällskap känner jag mig verkligen ”unik, värdefull och viktig”. :) Nu fattar jag skillnaden mellan självkänsla och självförtroende och förstår att fylla på med din hjälp.”
/Maggan

Mer hjälp

Den mentala genvägen till en god självkänsla och ett gott självförtroende kan du även ta genom Bara vara jag − som CD eller mp3. Den här typen av mental träning går aldrig att överdosera. Lyssna, njut och väx. Tillsammans med Självbildsboken − hitta Din kraft! får du en hel gör-det-själv kurs i självbildsputsning.

Gå vidare här

Om du vill gå på djupet med dig själv och skapa en stabil grund att utgå från så ta en titt på Självbildsskolan. Det är en webbutbildning som passar alla som vill hitta sitt bästa jag, genom att öka självkänslan och självförtroendet.

  Självbildsskolan